„Fenntartható tápanyag-gazdálkodás” kutatócsoport

Biológiai alapok megőrzése, fejlesztése és adaptálása a fenntartható tájgazdálkodásba” kutatócsoport

"Szerves trágyaszerek vizsgálata" kutatócsoport

Célunk, hogy a szerves trágyaszerként alkalmazható települési zöldhulladék komposzt, települési szennyvíziszap komposzt, szarvasmarha istállótrágya, fermentált tyúktrágya, illetve egy ásványi talajjavító szer a riolittufa talajra és a kukorica haszonnövény tápelem-forgalmára, illetve a tesztnövény hozamára, terméselemeire, a szemtermés beltartalmi mutatóira, a kukorica élettani folyamataira gyakorolt hatásait tudományosan megvizsgáljuk, feltárjuk. Olyan anyagokat tanulmányoztunk, melyek egyrészt hulladékok, illetve melléktermékek, másrészt azonban szántóföldi elhelyezésükkel tápanyag-tartalmuk hasznosulhat, környezeti károk nélkül

„Zöldtrágyanövények vizsgálata” kutatócsoport
Kutatómunkánk során másodvetésű takarónövényeknek a talaj makro- és mikro-tápelem forgalmára, illetve az utánuk termesztett napraforgó kultúrnövény tápelem-felvételére, termésmennyiségére és olajtartalmára gyakorolt hatását tanulmányoztuk ökológiai gazdálkodásra átállt területen. A szabadföldi trágyázási kísérletünket 2017 őszén állítottuk be Nyírtelek-Ferenctanyán, a Nyíregyházi Egyetem Tangazdaságában kovárványos barna erdőtalajon. A kísérletben másodvetésű zöldtrágyanövényeket, illetve többkomponensű zöldtrágyanövény keverékeket alkalmaztunk. A takarónövények kiválasztásánál elsősorban a C:N arányt, a nitrogénkötést, a télállóságot, az aszálytűrést és a gyomelnyomást vettük figyelembe. Kutatómunkánk során a Démétér Biosystems Bt. által forgalmazott takarónövény termékeket alkalmaztuk.

„Precíziós gyomszabályozás vizsgálata” kutatócsoport

Célunk a környezetkímélő gyomszabályozási technológiák fejlesztése, tápanyag-forgalom szempontjából kiemelt jelentőségű szántóföldi pillangós növényeknél, a precíziós mezőgazdasági technológiák alkalmazásával. A kísérleteinkben megvizsgáltuk a megjelenő gyomflórát, a precíziós agrotechnika gyomszabályozási hatékonyságát; a termesztett növények a terméseredményeit. A vizsgálatba vont pillangós fajok következők voltak: szöszös bükköny, fehér virágú csillagfürt, őszi borsó és a bíborhere.