A 2013. szeptemberében megalakult, a Műszaki és Agrártudományi Intézeten belül működő Agrártudományi és Környezetgazdálkodási Intézeti Tanszék feladata, hogy a Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakát (BSc) gondozza, illetve ezen belül a korábbi környezet- és ökogazdálkodási, illetve fenntartható mezőgazdasági technológiák  specializációkat, 2017. szeptemberétől  pedig az integrált mezőgazdasági technológiák, illetve ökológiai gazdálkodás elnevezésű specializációkat gondozza.

Tanszékünk koordinálta továbbá a 2013 szeptemberében elindult mezőgazdasági mérnöki felsőoktatási szakképzést, illetve a 2017 szeptemberétől korszerűsített tantervvel  működő mezőgazdasági felsőoktatási szakképzési (FOSZK) szakot.

Célunk, hogy a hagyományos mezőgazdasági technológiák mellett a térség számára kiemelkedő fontosságú, újszerű ökológiai gazdálkodás, tájgazdálkodás, agrár-környezetgazdálkodás, vízgazdálkodás és vidékfejlesztés feltételrendszerét, illetve a fenntartható növénytermesztés, kertészet és állattenyésztés technológiáit  is megismertessük a hallgatókkal.

Képzéseink szlogenje:

Fenntartható mezőgazdaság oktatásával a jövő agrármérnökeiért.

A Tanszék gondozza a 2010-ben országosan egyedülálló tantervvel megalakított,  másoddiplomát adó környezet- és vízgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzést, illetve az agrár- és vidékfejlesztési szakmérnök szakirányú továbbképzést is a Nyíregyházi Egyetemen.