CUKKINIFAJTÁK PRODUKTIVITÁSA
|
Szerzők: Cím: CUKKINIFAJTÁK PRODUKTIVITÁSA DOI: https://doi.org/10.71066/FTTMK.1.10 Megjelent: 2025. december
|
ÖSSZEFOGLALÁS
Míg korábban a cukkini a zöldségkülönlegességek körét gazdagította, napjainkban általános elterjedt és sokoldalúan felhasznált zöldségnek számít, melyet feldolgozóipari alapanyagként és friss piaci áruként egyaránt értékesítenek. 2022-ben és 2023-ban a Nyíregyházi Egyetem tangazdaságának bemutató kertjében szabadföldi kisparcellás körülmények között cukkini fajtakísérletet állítottunk be. A Black Beauty, Goldena, Striato di Napoli és Wanda fajtákat vizsgáltuk. Mértük a fajták csírázóképességét, a heti rendszerességgel betakarított 20 cm-től hosszabb kabakok hosszát, átmérőjét és tömegét, megállapítottuk az egy tőre jutó kabakok számát és tömegét, illetve az egy hektáron megtermeszthető termés mennyiségét. Eredményeink szerint a Black Beauty fajta mindkét kísérleti évben megbízhatóan termett, termésparaméterei és terméshozama nem ingadozott. Ezzel ellentétben a Goldena és a Wanda fajták termésmennyisége és kabakjellemzői nagy eltérést mutattak a kísérleti években. Ezen eltérés oka feltételezhetően összefüggésben áll a kísérleti években tapasztalt hőmérséklet különbséggel.
KULCSSZAVAK
cukkini (Cucurbita pepo L. convar. giromontiina Duch), fajta, kabakparaméter, terméshozam
ABSZTRAKT
Zucchini used to enrich the range of vegetable specialties. Today, it is considered a common and versatile vegetable. It is sold both as a raw material for the processing industry and as a fresh market commodity. In 2022 and 2023, we set up a zucchini variety experiment in open-field small-plot conditions in the demonstration garden of the teaching farm of the University of Nyíregyháza. We examined the Black Beauty, Goldena, Striato di Napoli and Wanda varieties. We measured the germination capacity of the varieties, the length, diameter and weight of zucchinis longer than 20 cm harvested on a weekly basis, we determined the number and weight of zucchinis per stalk, and the amount of crop that can be grown per hectare. According to our results, the Black Beauty variety produced reliably in both experimental years, and its squash parameters and yield did not fluctuate. In contrast, the yield and squash characteristics of the Goldena and Wanda varieties showed large differences between the experimental years. The reason for this difference is presumably related to the temperature differences experienced during the experimental years.
FELHASZNÁLT IRODALOM
Balázs, S. - Filius, I. - Hodossi, S.: 1987. Zöldségkülönlegességek. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest. 196-198. p.
Bodnár, M. (2023). Szabadföldön termesztett cukkini lisztharmat fertőződésének vizsgálata, és az ellene használt különböző fungicides kezelések összehasonlítása. Diplomamunka. Debreceni Egyetem, (Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Buzás, I.: 1983. A növénytáplálás zsebkönyve. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest
Carvajal, F. - Martinez, C. - Jamilena, M.,
- Garrido, D. (2011). Differential response of zucchini varieties to low storage temperature. Scientia Horticulturae, 130(1), 90-96.
https://doi.org/10.1016/j.scienta.2011.06.016
Desbiez, C. - Lecoq, H. (1997). Zucchini yellow mosaic virus. Plant pathology, 46(6), 809-829.
https://doi.org/10.1046/j.1365-3059.1997.d01-87.x
Glits, M.: 1997. Az uborka betegségei. In: Glits Márton - Horváth József - Kuroli Géza - Petróczi István (szerk.): Növényvédelem. Mezőgazda Kiadó. Budapest. 360-370. p.
Hodossi, S.: 2001. Zöldségkülönlegességek termesztési és hasznosítási lehetőségei. PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány. Nyíregyháza. 140-144. p.
Kormány, Gy.: 2003. Nyíregyháza éghajlata. In.: Frisnyák S. (szerk.) Nyíregyháza. Előadások a város újratelepítésének 250. évfordulóján. Kiadó: Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszéke. Nyíregyháza
Lust, T. A. - Paris, H. S. (2016). Italian horticultural and culinary records of summer squash (Cucurbita pepo, Cucurbitaceae) and emergence of the zucchini in 19th-century Milan. Annals of Botany, 118(1), 53-69.
https://doi.org/10.1093/aob/mcw080
Martínez, C. - Manzano, S. - Megías, Z. - Garrido, D. - Picó, B. - Jamilena, M. (2014). Sources of parthenocarpy for zucchini breeding: relationship with ethylene production and sensitivity. Euphytica, 200(3), 349-362.
https://doi.org/10.1007/s10681-014-1155-8
Nagy, J.: 2000. Dinnye, uborka, tök (kabakosok). Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Budapest
Ombódi, A.: 2004. Spárgatök, cukkini, csillagtök. In: Hodossi Sándor - Kovács András - Terbe István (szerk): Zöldségtermesztés szabadföldön. Mezőgazda Kiadó. Budapest. 189-192. p.
Rimóczi, I.: 2020. Csak cukkini. Kertészet és Szőlészet. 69 (22) 6-8. p
Sood, R. - Gupta, S. - Rana, M. K.: 2017. Zucchini. In Vegetable Crop Science (pp. 573-582). CRC Press.
https://doi.org/10.1201/9781315116204-63
Szuja, J.: 2024. A cukkini tartósítási lehetőségei. Hallgatói dolgozatok, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Tarjányi, F.: 1994. Trágyázási ismeretek. In: Balázs Sándor (szerk): Zöldségtermesztők kézikönyve. Mezőgazda Kiadó. Budapest. 111-112. p.
INTERNET 1:
https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106053-rendkivul-valtozatos-a…
INTERNET 2: Zöldségfajok közös fajtajegyzéke:
file:///C:/Users/admin/Downloads/z%C3%B6lds%C3%A9gfajok%20k%C3%B6z%C3%B6s%20fajtajegyz%C3%A9ke%20%E2%80%94%2030%20teljes%20kiad%C3%A1s-ca32320111108hu00010582.pdf
INTERNET 3:
https://semillasbatlle.com/en/productsbatlle/seeds/ecological-seeds/hor…
INTERNET 4:
https://moravoseed.cz/eshop/detail.php?id=285
INTERNET 5:
https://www.gazdabolt.hu/T12730-Cukkini-csikos-Striato-di-Napoli-3g-ZKI…
INTERNET 6:
https://moravoseed.cz/eshop/detail.php?id=528&kat=4

