SUPPORTED FOR SUSTAINABILITY: AES AND AEP OPPORTUNITIES FOR FARMERS
|
Szerzők: Cím: SUPPORTED FOR SUSTAINABILITY: AES AND AEP OPPORTUNITIES FOR FARMERS DOI: https://doi.org/10.71066/FTTMK.1.02 Megjelent: 2025. december
|
ABSTRACT
The Agri-Environmental Scheme (AES) and the Agro-Ecological Programme (AEP) play a key role in promoting sustainable agriculture in Hungary. The aim of these support schemes is to encourage farmers to use environmentally friendly and resource-efficient production methods, thereby contributing to the preservation of soil fertility, the maintenance of biodiversity and the protection of water resources. The essence of sustainable agriculture is that economic production should remain in harmony with the natural environment in the long term, minimizing harmful environmental impacts such as excessive use of chemicals, soil erosion, or water pollution. The AES and AEP not only provide financial support, but also promote the widespread adoption of sustainable practices, thereby contributing to reducing the ecological footprint of the agricultural sector and laying the foundations for long-term food security.
KEYWORDS
sustainability, AES, AEP, support, farmers
REFERENCES
Agrárközösség. (2020). Fenntartható mezőgazdaság, mi is az? https://agrarkozosseg.hu/fenntarthato-mezogazdasag-mi-is-az/?gad_source… (letöltés ideje: 2025.08.04.)
Apáti, Zs. - Kosztyuné, K. E. (2025): A mezőgazdasági szaktanácsadás értéke a fenntartható fejlődésben MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKA: 5 pp. 2-6. , 5 p.
Csabai, J. - Szabó, B. -Kosztyuné Krajnyák, E. - Szabóné Berta, O. - Hörcsik, Zs. T. (2022). The Current State of Vegetarianism in Hungary, Its Possible Effects on the Agricultural Structure and the Food System. South Western Journal of Horticulture, Biology and Environment, 13(1), 31-57.
Csabai, J. - Szabó, B. - Kosztyuné Krajnyák, E. - Hörcsik, Zs. T. - Nagy Makszim Györgyné, T. (2023). Examining Some Ideological Aspects of Vegetarianism. Scientific Bulletin of Uzhhorod University. SeriesBiology, 52, 32-36.
Csecserits A. - Barabás S. - Csabai J. - Devescovi K. - Hanyecz K. - Höhn M. - Kósa G. - Németh A. - Orlóci L. - Papp L. - Pándi I. - Ruborits T. - Sütöriné Diószegi M. - Szitár K. - Tihanyi G. - ifj. Papp L. (2018). Hazai botanikus kerti tapasztalatok az európai uniós inváziós listán szereplő szárazföldi növényekkel kapcsolatban. Botanikai Közlemények, 105(1), 143-154. https://doi.org/10.17716/BotKozlem.2018.105.1.143
https://doi.org/10.17716/BotKozlem.2018.105.1.143
Dorfmann, H.: 2018. JELENTÉS az élelmiszer-ágazat és a mezőgazdaság jövőjéről | A8-0178/2018 | Európai Parlament. forrás https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2018-0178_HU.html
Gábor, P. G. K. (2023). Fenntartható beruházások finanszírozásának szerepe és lehetőségei az agráriumban.
Grónás, V. - Centeri, C. - Magyari, J. - Belényesi, M.: 2006. Agrár-környezetgazdálkodási programok bevezetésének hatása a kijelölt mintaterületek földhasználatára és természeti értékeinek védelmére. Tájökológiai Lapok, 4(2), 277-289.
https://doi.org/10.56617/tl.4465
Horváth, G. (2024). A "Zöld" Mezőgazdaság Jövőképének Meghatározó Alkotóelemei: A Laudato si'Enciklika és egyes szupranacionális stratégiai dokumentumok (kiemelten az ENSZ SDG-célrendszere, az Európai Zöld Megállapodás és a "termelőtől a fogyasztóig" stratégia) tükrében. Iustum Aequum Salutare, 20, 149.
Lámfalusi I. - Hámori J. - Rózsa A. - Goda P.: 2023. Környezeti fenntarthatóság a Közös Agrárpolitikában és az EU-taxonómiában. Gazdálkodás, 67(1).
https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.67.1.t.pp_1-30
Takácsné Gy. K. (2022). A technológiai fejlődés hozzájárulása a fenntarthatósághoz az agrárgazdaságban. Gazdálkodás, 66(5).
https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.66.5.t.pp_395-413
Légkör folyóirat-Kiadványok-Met.hu. (2025, július 18). HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. https://www.met.hu/ismeret-tar/kiadvanyok/legkor/index.php?no=2022.1.4
Makszim Gy. N. T.: 2021. A Területfejlesztés aktuális kérdései Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. In: Tóth, Csilla (szerk.) ŐSHONOS- ÉS TÁJFAJTÁK - ÖKOTERMÉKEK - EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS - VIDÉKFEJLESZTÉS Minőségi élelmiszerek - Egészséges környezet - Fenntartható vidéki gazdálkodás : Az agrártudományok és a vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században, Nyíregyháza, Magyarország : Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 396 p. pp. 327-334. , 8 p.
Makszim Gy. N. T.: 2023. A Térségi Vállalkozási Térszerkezeti Modell elméleti bemutatása. KOMMUNIKÁCIÓ MÉDIA GAZDASÁG 11 : 1 pp. 123-152. , 30 p.
Makszim Gy. N. T.: 2022. Társadalmi folyamatok térszerkezetének vizsgálata. In: János, István (szerk.) Tradíció és innováció ötvözete a Nyíregyházi Egyetemen, Nyíregyháza, Magyarország : Nyíregyházi Egyetem (2022) 614 p. pp. 276-288. , 13 p.
Makszim Gy. N. T. - Soós A.: 2025. Land Sharing and Land Sparing in Agriculture - Can We Change Our Attitudes? EUROCHOICES 24 : 1 pp. 43-49. , 7 p.
https://doi.org/10.1111/1746-692X.12459
Makszim Gy. N. T. - SOÓS A. - Kosztyuné K. E. - Csabai J. - Szabó B.: 2024. Az erdőgazdálkodás vármegyei szintű statisztikai elemzése 2000-2022 között, különös tekintettel a fenntartható erdőgazdálkodásra. In: Irinyiné, Oláh Katalin; Kosztyuné, Krajnyák Edit; Szabó, Béla; Bara, Eszter (szerk.) Fenntartható Tápanyag-gazdálkodási Tudományos Műhely Konferenciája 2024. Innovatív megoldások a XXI. század mezőgazdaságában : Konferencia kiadvány, Nyíregyháza, Magyarország : Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet (2024) 186 p. pp. 66-73. , 8 p.
Mizik T.: 2018. Agrárgazdaságtan II. Az agrárfejlesztés mikro- és makroökonómiája. Akadémiai Kiadó, ISBN: 978 963 454 187 5
Moravecz M.: 2022. Diákok sportja - hallgatók egészségtőkéje?: a mindennapos testnevelés jéghegy-modellje a hallgatói egészségtudatosság és eredményesség tükrében Szeged, Magyarország: Belvedere Meridionale, 273 p.
Moravecz M. - Kovács K. E.: 2025. The Role of Well-Being as a Value in Students' Health-Conscious Lifestyles in the Context of the Role of Daily Physical Education DOI: https://doi.org/10.2478/pcssr-2025-0009, PHYSICAL CULTURE AND SPORT STUDIES AND RESEARCH 2025 Paper: 2025-0009 (2025)
Nagy T.: 2007. Small and Medium-Sized Enterprises at Present and in the Future in the Northern Great Plain Region and in Szabolcs-Szatmár-Bereg Country. ACTA BEREGSASIENSIS: A KÁRPÁTALJAI MAGYAR TANÁRKÉPZŐ FŐISKOLA ÉVKÖNYVE 6 : klnsz pp. 7-14. , 8 p.
Szálteleki P. - Solti I. - Bacsi Zs. - Pupos T.: 2024. A fenntarthatóság és versenyképesség kapcsolódási pontjai, a fennálló kölcsönhatások gazdasági vetületei a mezőgazdasági vállalatokban (Első rész: A mezőgazdasági fenntarthatóság értelmezése, alapelvei, agroökológiai megközelítés). Gazdálkodás, 68(1).
https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.68.1.t.pp_43-78
Pretty, J. (2007). Agricultural sustainability: concepts, principles and evidence. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 363(1491), 447-465.
https://doi.org/10.1098/rstb.2007.2163
Schaller, N. (1993). The concept of agricultural sustainability. Agriculture, Ecosystems & Environment, 46(1-4), 89-97.
https://doi.org/10.1016/B978-0-444-89800-5.50010-5
Soós A. - Makszim Gy. N. T.: 2024. Károsodott környezeti elemek, kihívás előtt álló mezőgazdaság - mielőbbi megoldás a paradigmaváltás MEZŐGAZDASÁGI TECHNIKA (0026-1890): 65 1 pp 2-7 (2024)
Takácsné György K.: 2020. A fenntartható gazdálkodás és a méretgazdaságosság kölcsönhatásai. Gazdálkodás - Agrárökonómiai Tudományos Folyóirat.
Tibor, P. - András, N.: 2022. A fenntarthatóság értelmezése, annak komplex elméleti háttere. Gazdálkodás, 66(6).
https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.66.6.t.pp_493-531
Vágvölgyi S. - Kosztyuné K. E.: 2025. Savanyú homoktalajok fenntartható hasznosításának agronómiai kihívásai a környezeti változások tükrében. In: Csajbók, József (szerk.) Kihívások és megoldások a szántóföldi növénytermesztésben : Prof. Dr. Pepó Péter 70 éves
Debrecen, Magyarország : Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (2025) 330 p. pp. 222-227. , 6 p.
Vilmos, L.: 2023. Fenntarthatóság, felelőségvállalás, tőkepiaci értékítélet. Gazdálkodás, 67(5)
https://doi.org/10.53079/GAZDALKODAS.67.5.t.pp_425-442

